Mamma is weg


Gepubliceerd op: 19/02/2023

‘Waar is mamma?’ Ze hebben twee kamers geboekt. Eén voor de ouders en één voor de kinderen. Toen we het ontbijt aan het maken waren kwam er een taxi voorrijden en dat is hoogst ongebruikelijk in dit buitengebied. Net toen we poolshoogte wilden gaan nemen zagen we de moeder naar buiten komen en de taxichauffeur uitstappen om zijn kofferbak te openen. Voor de bagage moest hij gedacht hebben, maar die had ze niet. Ze stapte in met alleen haar handtasje.

‘Pappah. Waar is mamma?’ Nu is het is de jongste van de drie die wil weten waar mamma blijft. ‘Mamma komt niet,’ zegt hij. ‘Mamma is vanochtend in alle vroegte naar jullie tante Carine afgereisd. Ze is toch carnaval gaan vieren.’

Er breekt een kleine oorlog uit aan tafel. Het ene kind vindt dit niet eerlijk en wil ook naar carnaval, het andere is boos omdat de afspraak was dat mamma nu eens een keer niet naar dat stomme carnaval zou gaan en het derde staat op van tafel en loopt weg. De vader staat erbij en kijkt ernaar.

‘Mamma is nu eenmaal hartstikke onbetrouwbaar als het om carnaval gaat. Carnaval is voor haar op dit moment even belangrijker dan wat wij ervan vinden om hier zonder haar achter te blijven. En we kunnen nog zoveel afspraken daarover maken, maar daar gaat ze zich echt niet aan houden.

Carnaval zit blijkbaar in het bloed van deze moeder en dat bloed is afgezakt naar het zuiden.