Eerlijkheid


Gepubliceerd op: 16/01/2023

Dit was een boekingsaanvraag waar elke B&B-eigenaar van droomt: onze hele B&B – zeven kamers in ons geval – konden we tien dagen aan een stuk, wat wil zeggen twee weekenden en de hele midweek daartussenin, aan één vriendengroep verhuren. De aanvraag kwam in de winter en de boeking zou voor de nazomer daarop zijn. We hadden het liefst per omgaande bevestigd, maar er was één probleempje dat in de weg stond. In het eerste weekend van de aanvraag stond er al een boeking voor één kamer, twee nachten.

Zouden we deze gasten bellen met de smoes dat er per ongeluk een dubbele boeking was gemaakt? Maar het was ons zelf een keer overkomen dat een boeking werd geannuleerd met wat overduidelijk een rotsmoes was en dat voelde helemaal niet fijn. ‘Als ze gewoon eerlijk waren geweest hadden we er echt geen probleem van gemaakt,’ zeiden we toen tegen elkaar.

Gewoon eerlijk zijn dus. De betreffende gasten bellen en ons dilemma gewoon eerlijk aan hen voorleggen. Ze snapten ons en waardeerden onze eerlijkheid, zeiden ze. Maar baalden er ook van want ze hadden niet voor niets zo vroeg geboekt.

Ter compensatie boden we aan om een alternatief te zoeken. Dat vonden we bij een Erfgoed Logies collega niet ver bij ons vandaan. Maar onze gasten zagen dat niet zitten. Bij nader inzien zagen ze maar liever overal van af, zeiden ze. Blijkbaar waren zij niet belangrijk genoeg om gemaakte afspraken na te komen en daar baalden ze stevig van.

Of we weer zo eerlijk zullen zijn als we nog een keer voor zo’n situatie komen te staan? Dat vragen we ons in alle eerlijkheid zelf ook af.