Zwijgen


Gepubliceerd op: 22/01/2023

Echtparen die zwijgend tegenover elkaar zitten? Als ze allebei in hun krantje of op hun telefoon duiken onder het ontbijt is dat blijkbaar hun ritueel en bemoeien we ons uiteraard nergens mee. Maar soms zijn er stellen waarbij de gespreksstof een beetje op lijkt en de stiltes zelfs voor omstanders voor een wat ongemakkelijk gevoel zorgen. Dat zijn de gasten die we altijd wat extra aandacht geven. Door een praatje te maken of te vragen of ze behoefte hebben aan onze tips voor een dagje wandelen of naar het museum.

Bij deze gasten deden we dat laatste. We haalden zelfs het weer erbij om wat te praten te hebben omdat we amper een reactie kregen op onze vragen en goede bedoelingen.

Totdat mevrouw, die donders goed in de gaten bleek te hebben waar we mee bezig waren, zei dat we nergens over in hoefden te zitten. Die stiltes, die waren bewust en hoefden niet te worden opgevuld, glimlachte ze. Zij en haar man volgden regelmatig stilteretraites, vandaar. Als we daar meer over wilden weten zouden ze daar later met liefde op terugkomen. Wie weet was het ook wel iets voor ons.

'Zwijgen is goud', was het toch?