Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen


Historie, weidsheid & stilte

In de oude slaapzaal, grenzend aan de Stoomkatoenspinnerij van Oud Bergveen (1839), zijn met gevoel voor stijl en karakter, een drietal comfortabele tweepersoons-appartementen met Wifi gerealiseerd.

Op de benedenverdieping is, naast een ruime badkamer met inloopdouche, een zitkamer met houtkachel, TV, een open keuken met 4-pits gaskookstel, combi-oven en vaatwasser. Vanuit de zitkamer kunt u met de trap naar de vide alwaar twee boxspings met HQ-matras en softtopper staan.

De verblijven kijken aan de voorzijde uit op bos en zien aan de achterzijde uit over natuurschoon en landerijen. In de tuin: ligstoelen en het stille, weidse uitzicht.

Type

B&B, Vakantiehuis

Max. capaciteit 6
Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen Veenhuizen, Drenthe

Oud Bergveen ligt echt midden in de natuur van Drenthe, geklemd tussen de bosrand van één van de oudste bossen van Nederland (het Norgerholt, 25 hectare bosreservaat uit de 9e eeuw, met het beekdal van De Slokkert als verbindingslijn) en één van de weinige, goed bewaarde unieke hoogveengebieden in Nederland (het Fochteloërveen, 2500 hectare natuurgebied met een groot kraanvogelgebied). Het nabijgelegen Nationaal Park Drents-Friese Wold (op circa 15 minuten) is met circa 6000 hectare bos, heide, stuifzand een van de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Nederland. In de buurt van Oud Bergveen zijn bovendien verschillende goede restaurants en vele bezienswaardigheden waaronder het Landelijk Gevangenismuseum en de esdorpen Norg en Langelo.

Historie

Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen maakte ooit deel uit van het ensemble van het ‘3e Gesticht’ van de Maatschappij van Weldadigheid. In 1822 koopt de Maatschappij van Weldadigheid een aaneengesloten gebied van ‘woeste gronden’ bij en rond Veenhuizen. Generaal Johannes van den Bosch krijgt de opdracht om aldaar een onvrije kolonie te stichten waarin landlopers, bedelaars, weeskinderen en vondelingen uit de grote steden verplicht opgenomen kunnen worden om heropgevoed te worden. Hij bouwt drie carrékazernes (‘gestichten’) ter huisvesting van degene die overdag te werk worden gesteld op het land, de boerderijen en later de fabrieken. Het complex Oud Bergveen is in 1839 gebouwd als katoenfabriek, aangedreven door de eerste turf-gestookte stoommachine van Drenthe. In de circa 2 eeuwen daarna heeft het complex verschillende andere functies gehad totdat het omstreeks 1975 in onbruik raakte. Natuur, vandalisme en oefeningen van justitie en defensie ruïneerden daarna het complex. In 2002 is het complex door de Staat verkocht aan de huidige particuliere eigenaar die de ruïne volledig in oude luister heeft hersteld en een nieuwe toekomst gegeven.

Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen Patrick Heiligers
Oude Norgerweg 5
9341 TG Veenhuizen
Drenthe
Nederland
+31 6 13145508
Ga naar de website

Bereken uw route

Bekijk route Route sluiten
Beoordelingen van Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen
Verrassend (5/5) Geplaatst op 2020-08-23

Wat hebben we genoten van de gastvrijheid in deze voormalige slaapzaal, met liefde omgebouwd tot 3 comfortabele, authentieke en sfeervolle huisjes. Als je goed luisterde hoorde je ‘s nachts de wezen uit de 3e kolonie nog met elkaar stiekem fluisteren. Verrassend hoe je in een week de verborgen geschiedenis van deze kolonie van Weldadigheid leerde kennen en tegelijkertijd ook de onwaarschijnlijk mooie groene omgeving van bijv het Fochteloërveen. Dank Patrick en Kristel

Eigenaar (5/5) Geplaatst op 2017-11-11

Een aanrader! Patrick en Kristel zijn zeer vriendelijke mensen. De appartementen zijn schoon, knus en gezellig. Ideaal om even te onthaasten.

Beoordeling over Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen (4/5) Geplaatst op 2015-10-22

Het is heerlijk toeven in Oud Bergveen. Je waant je terug in de tijd. Het is heerlijk rustig en de natuur om je heen is prachtig. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. De historie van het dorp is imposant. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij.

Beoordeling over Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen (4/5) Geplaatst op 2015-07-19

Oud Bergveen een bijzondere lokatie! Leuk voor een korte onderbreking van de "westerse wereld".

Beoordeling over Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen (5/5) Geplaatst op 2010-03-01

Beoordeling over Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen (5/5) Geplaatst op 2010-02-28

Schrijf zelf uw beoordeling

Aantal sterren
Tarieven

  • € 140,- per appartement voor 1 nacht
  • € 220,- voor 2 nachten
  • € 300,- voor 3 nachten
  • € 620,- voor 7 nachten (één week)

 

Kenmerken

Specialiteiten

Locatie

Faciliteiten

Thema's