Deze voormalige notariswoning is één van de mooiste panden van Beetsterzwaag, staat in de hoofdstraat en wordt omgeven door parken en bossen. Het pand is prachtig gerenoveerd waardoor het je aan comfort absoluut niet zal ontbreken.
De vertrekken van De Jonge Barones zijn op de 1e etage. Langs de galerij van vroegere adellijke bewoners leidt de monumentale trap naar je gastenverblijf. Dat strekt zich uit over de hele voorzijde van het pand en meet niet minder dan 70m2.
De slaapkamer is ruim en romantisch, met antiek meubilair en een groot bed met zacht beddengoed. De aangrenzende badkamer is, precies zoals je mag verwachten, van alle gemakken voorzien - regendouche, handdouche, ruime wastafel, badjassen en slippers. De voorname woonkamer, die prachtig uitziet over de levendige Hoofdstraat, is een fijne plek om te ontspannen. De hoge plafonds en het deels antieke meubilair geven de kamer haar 19e -eeuwse charme. Met een beetje fantasie zie je de jonge barones hier nog zo zitten, genietend van een kopje thee en een goed boek. In de woonkamer is alles aanwezig wat je verblijf kan veraangenamen - koelkast, magnetron, koffie- en theezetfaciliteiten, televisie en de mogelijkheid naar je eigen muziek te luisteren.
Bij mooi weer kun je in alle rust genieten in de 60 meter diepe tuin achter het huis, waar de eigenaren je eigen plek hebben gecreëerd. Tuinen en parken zijn kenmerkend voor Beetsterzwaag.
De prachtige 19e-eeuwse eetkamer nodigt je uit voor een authentiek ontbijt. Bij mooi weer wordt er buiten voor je gedekt. Mocht je liever zelf je ontbijt verzorgen dan voorziet de woonkamer daartoe in alle nodige faciliteiten. Binnen 200 meter vind je een bakker, supermarkt en delicatessenwinkel.
Speciaal voor hun gasten hebben de eigenaren een afspraak kunnen maken met Historisch Beetsterzwaag voor een persoonlijke rondleiding van een uur langs de vele historische panden en tuinen die het dorp rijk is. Al wandelend zal je gids graag een aantal smakelijke verhalen over het leven van adel met je delen.
Beetsterzwaag mag gerust uniek worden genoemd. Zo zijn de Zeven Bossen van Beetsterzwaag niet alleen bijzonder qua landschap maar ook qua historische waarde. Ze zijn ontstaan door de aanleg van landgoederen en buitenplaatsen door de adel in de 18e en 19e eeuw. De bossen hebben verschillende eigenaren en worden ook verschillend beheerd waardoor elk bos haar eigen karakter heeft. Het merengebied en verschillende nationale parken zijn hier eveneens binnen handbereik waardoor watersport net zo goed tot de mogelijkheden hoort als wandelen en fietsen. Ben je op zoek naar cultuur, dan wacht Leeuwarden, met een keur aan historische gebouwen, musea, galeries en theaters, op korte afstand. Nog meer vertier kan worden gevonden in het bruisende Groningen, dé studentenstad van Nederland. En alsof dat al niet allemaal genoeg is, kan er ook nog eens worden gegolfd of de afwisselende 18-holes baan van Landgoed Lauswolt net buiten het dorp en zijn er in Beetsterzwaag maar liefst drie gerenommeerde restaurant.
HistorieBeetsterzwaag ontstond ergens tussen het jaar 1000 en 1200. Vanaf eind 18e eeuw, toen Rijnhard van Lynden zich hier vestigde, raakte het dorp bekend als ‘deftig dorp’. In de 19e eeuw bezaten vijf adellijke families uit Beetsterzwaag ruim 16.000 hectare grond in de omgeving. Zij lieten een behoorlijk aantal herenhuizen met zogenaamde overtuinen aanleggen. De Hoofdstraat, minstens drie en halve eeuw oud, telt nog veel monumentale panden en tuinen die als stille getuigen van de rijke adellijke bewoners uit die tijd staan te schitteren. Het pand van De Jonge Barones kende verschillende eigenaren en wisselende bestemmingen in de loop der eeuwen, maar wordt sinds 1990 weer particulier bewoond. De bewoners uit die tijd tekenden voor restauratie die 13 jaar duurde en veel originele details teruggebracht. In 2021 werden Berend en Roelina Vis de trotse eigenaren. De inrichting waarvoor ze kozen, doet recht aan het pand en haar historie.
Lekker nazomeren in Friesland
Nu 3 nachten voor de prijs van 2 met kortingscode 3-FOR-2
Alleen te boeken bij aankomst op maandag of dinsdag