Bij binnenkomst waan je je een beetje in Parijs. In werkelijkheid ben je in de chique Amsterdamse Beethovenbuurt waar dit heerlijke boutique hotel al sinds jaar en dag zit. Het is een familiehotel - gerund door moeder en zoon - en dat wil zeggen dat je hier nog ouderwets kunt rekenen op persoonlijke aandacht.
De kamers, suites en de studio - met keukentje zodat je er lekker lang kunt verblijven - zijn op de verdiepingen, maar er is een lift en dat is niet elk Amsterdams hotel gegeven. Er zijn verschillende kamertypes, variërend van een eenpersoons standaardkamer tot executive suite met een bankbed voor een derde persoon of twee kinderen. De studio heeft een keuken en balkon. De inrichting is klassiek. Met rijke stoffen, genoeg kussens en fraaie behangmotieven. De bedden zijn, precies zoals het een hoofdstedelijk viersterrenhotel betaamt, van opperbeste kwaliteit en alle mogelijk comfort, tot en met kluisje, ijskastje, filmkanaal, heerlijke badkamer en airco, is standaard.
Op de begane grond vind je de bar, de ontbijtkamer die grenst aan de zonnige binnentuin, de serre die uitkijkt over de straat, de receptie en het kleine privé theatertje met 55 zitplaatsen. Heel wat artiesten van naam gaven hier in de loop der jaren al acte de présence om na afloop van de voorstelling met de gasten een drankje te nuttigen in de bar. Een actueel programma vind je op de website van het hotel.
Over een ideale ligging gesproken: het Museumplein met zowel het Stedelijk-, Rijks-, als Van Goghmuseum is loopafstand. Net zoals de historische binnenstad, de RAI en de Zuidas. Op de Apollolaan zelf wordt elke twee jaar Art Zuid georganiseerd: dé openlucht Sculptuur Biënnale met maar liefst 5 km aan kunstwerken die gratis te bezichtigen zijn. In de Beethovenstraat, Cornelis Schuytstraat en P.C. Hooftstraat kan er op stand worden geshopt en ook de Albert Cuypmarkt en de Bloemenmarkt zijn te voet te bereiken.
HistorieHet viersterren Apollofirst Boutique hotel is gevestigd in drie statige herenhuizen aan de Apollolaan die begin twintiger jaren van de vorige eeuw werden gebouwd in de Amsterdamse Schoolstijl, vaak opgeluisterd met ornamenten van de beroemde Nederlandse stadsbeeldhouwer Hildo Krop. Wandelend aan deze meest prestigieuze laan van de stad met zijn prachtige oude bomen, mooie perken en ruime wandelpaden, kan men, als in een openluchtmuseum, genieten van veel van zijn beeldhouwwerken. Het hotel vond lang voor WOII zijn oorsprong in een pand op nummer 123 waarin door de familie Gustav Joseph het “Apollo Huis” werd gevestigd - een pension voor grotendeels Joodse gasten van Duitse en Oostenrijkse afkomst die hun land waren ontvlucht vanwege het alsmaar aanzwellende antisemitisme. Zowel de familie Joseph als veel van hun pensiongasten werden in 1942 opgepakt door de Nazi’s en getransporteerd naar Auschwitz waar ze in datzelfde jaar allemaal de dood vonden. Daarna werd het een door de Duitsers geleid pension totdat het, na het bombardement op de Euterpestraat op 26 november 1944 (nu Gerrit van de Veenstraat), door de Sicherheitsdienst werd gevorderd. Na de bevrijding was het tot de zomer 1946 in gebruik als pension door de Canadezen. Het naastgelegen pand nummer 125 werd bewoond door diamanthandelaar Jacques Lopes Cardozo en zijn gezin. Zij vluchtten in 1942 naar Cuba. Daarna nam SS Sturmbahnnführer Willy Lages zijn intrek In de woning tot aan het eind van de oorlog (hij werd in 1949 veroordeeld tot de doodstraf die in 1952 werd omgezet in levenslang). De panden 123 en 125 werden na de oorlog samengevoegd. Vervolgens werd Lilly Meijer, filmster uit de periode van de stomme film en weduwe van Leopold Meijer, filmproducent en eigenaar van “Victoria films”, pensionhoudster van het “Apollohuis”. In 1964 werd ze in staat gesteld beide panden aan te kopen en werd het pension verbouwd tot een hotel dat verder ging onder de naam “Apollofirst Hotel”. Na haar dood in 1978 werd het Apollofirst Hotel aangekocht door Louise (Wies) Venmans. Twee jaar later werd het derde pand aangekocht. Met respect voor het verleden en in evenwicht met het heden werd het hele hotel stijlvol gerenoveerd. In een later stadium werd het Apollofirst Theater in het hotel geboren, een schilderachtig, 55 zitplaatsen biedend klein theater. Bekende artiesten spelen er graag en bezoekers uit alle windstreken waarderen de gevarieerde programmering. Zoon Rick Venmans nam op een goed moment de leiding over van het hotel en Louise zelf beheert nu het Apollofirst Theater.
Op 27 oktober 2024 start het jubileumjaar Amsterdam 750, dat een jaar lang gevierd gaat worden tot de verjaardag op 27 oktober 2025.
Apollofirst biedt daarom tussen 22 november en 6 december een korting van € 10,- per nacht op een comfort room (best available rate) en een gereduceerd ontbijttarief.