Rode kaart


Gepubliceerd op: 28/11/2022

Voetbal is een issue in onze B&B. Er zijn namelijk altijd gasten die stantepede weer huiswaarts keren als er níet gekeken kan worden en gasten die vreselijk de smoor in hebben als er wél naar voetbal wordt gekeken. Na het laatste grote toernooi, het EK van 2020, hebben we ervoor gekozen om vooraf aan te kondigen of er wel of geen tv aanstaat in onze lounge. Voor dit WK betekent dit dat we iedereen die wilde boeken, hebben laten weten dat we dit toernooi even overslaan en dat er op de kamer gekeken moet worden voor wie wel wil kijken.

Maar tijdens het laatste EK was het zomer. Hoogzomer zelfs. En om mensen dan naar hun kamer te jagen, dat ging ons te ver. Er werd om 18.00 uur gespeeld en Nederland moest tegen Tsjechië. Het was de achtste finale. Erop of eronder dus. We hadden hapjes gemaakt, drank klaargezet. Geen oranje slingers of ballonnen. Dat ging ons wat ver. Eén echtpaar baalde van de voetbalsfeer. De andere gasten hoorden we er niet over.

De wedstrijd liep niet. Tijdens de eerste helft werd er wat rondgespeeld, maar gebeurde er weinig. Na de rust kreeg De Ligt een rode kaart waarna Tsjechië twee keer scoorde. Het was gedaan. Voor ‘ons’ wat het EK klaar. Voor onze gasten ook. De meesten haalden hun schouders op. ‘Lekker rustig,’ zei een vrouw. ‘Hebben we dat ook weer gehad.’ Maar die opmerking was bij haar man tegen het zere been. Hij hield zich in. Zichtbaar en met de grootste moeite. Toen hij naar zijn kamer ging, bleef zij achter in de lounge. ‘Ik ken mijn pappenheimers,’ zei ze. ‘Voetbal is oorlog.’

Dat is het moment dat we besloten dat we Qatar sowieso maar aan ons voorbij zouden laten gaan. Per slot van rekening is dat niet eens moeilijk uit te leggen na alle misstanden rondom de bouw van de stadions.